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• Standard Number: 1910.134; 1910.134(a); 1910.134(c)(2)(ii)

February 6, 2006  
 
Mr. Gordon C. Miller 
Lawrence Livermore Laboratory 
P.O. Box 808 (L-379) 
Livermore, California 94550  
 
Dear Mr. Miller:  
 
Thank you for your March 29, 2004 letter to the Occupational Safety and Health 
Administration (OSHA), Directorate of Enforcement Programs, concerning the voluntary use 
of filtering facepiece respirators. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the 
requirements discussed and may not be applicable to any questions or situations not 
delineated within your original correspondence. Your questions are repeated below along 
with our response.  
 
Question #1: Does a principal employer have an obligation to prohibit the voluntary use of 
filtering facepieces by workers who have beards or other facial hair that interfere with the 
functioning of the filtering facepieces? Does an employer have an obligation to prohibit the 
voluntary use of filtering facepieces by contractor employees working on the principal 
employer's premises who have beards or other facial hair that interfere with the functioning 
of the filtering facepieces?  
 
Response: No, the voluntary use of respirators in atmospheres which are not 
hazardous does not require the mask to be fit tested or the wearer to a maintain a tight fit,
so beards that could interfere with the faceseal or functioning of filtering facepieces would 
be not be prohibited by the standard.  
 
Question #2: Does an employer have an obligation to ensure that a voluntarily used 
filtering facepiece is properly donned in accordance with manufacturer's instructions and 
worn properly (e.g., can the employer prohibit using a filtering facepiece if the user cuts off 
one of the straps)? Does an employer have an obligation to ensure that a voluntarily used 
filtering facepiece of a contractor employees working on the principal employer's premises is 
properly donned in accordance with manufacturer's instructions and worn properly (e.g., can
the employer prohibit using a filtering facepiece if the user cuts off one of the straps)?  
 
Response: The standard does not require employers to ensure that workers, voluntarily 
using filtering facepiece respirators in atmospheres which are not hazardous, wear 
these respirators according to the manufacturers' instructions, as long as the use of the 
mask itself is not creating a hazard. Employers may, however, prohibit such misuse as part 
of their respirator program.  
 
Question #3: If an industrial hygienist specifies or suggests using a filtering facepiece 
respirator for situations where exposures above a permissible exposure limit (PEL) will not 
occur, is this considered a voluntary use of a respirator?  
 
Response: If an industrial hygienist responsible for the safety and health of employees in a 
company requires a respirator to be worn in a particular area, even when airborne 
contaminants are determined to be below all PELs or other recognized exposure limits, any 
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respirator use would not be considered voluntary.  
 
Question #4: If the industrial hygienist allows or agrees to the use of a filtering facepiece, 
is this a voluntary use of a respirator?  
 
Response: If an industrial hygienist allows the voluntary use of a respirator to be worn in 
the workplace and all airborne contaminants are below OSHA PELs or other recognized 
exposure limits, the respirator use would still be considered voluntary.  
 
Question #5: Is there an occasion when a filtering facepiece respirator is not a "dust 
mask" per 29 CFR 1910.134(c)(2)(ii)?  
 
Response: The Respiratory Protection standard considers the terms "filtering facepieces" 
and "dust masks" to be synonymous.  
 
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this 
information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our 
interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular 
circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter 
constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Our enforcement guidance 
may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance 
in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult 
the OSHA website at www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to 
contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.  
 
Sincerely,  
 
 
 
Richard E. Fairfax, Director 
Directorate of Enforcement Programs 
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